Pressemeddelelse
Galleri Image præsenterer i marts 1997 udstillingen:

“Mytologiske landskaber”

af

Birthe Havmøller

Birthe Havmøller er født i 1962 og har fotograferet siden 1989. Af uddannelse er hun autodidakt med diverse kursusforløb. Ved siden af fotografien beskæftiger Birthe Havmøller sig med keramik og andre kunstneriske udtryksformer.
Birthe Havmøllers foretrukne tema er naturen. Blandt hendes naturoptagelser finder man fra tid til anden fotografier af smuldrende bygninger, som et signal om vor verdens skrøbelighed. Essensen af hendes billedverden er en undertone af noget mytisk. Hendes landskaber bliver derved ikke kun dokumentation men til landskaber, hvor beskueren har mulighed for med sin fantasi at rejse og opleve.
Om sit fotografi og udstillingen siger Birthe Havmøller:
“Fotografiet er for mig et kreativt fristed, hvor al min “excentricitet” kan få luft. Et fredet område. I øjeblikket er det en række mystiske temaer, som fascinerer mig. Det er fortrinsvis disse mystiske temaer, som bestemmer, hvor jeg drager hen for at fotografere. Her sker det dog ofte, at vejen bliver vigtigere og mere spændende end målet i sig selv.
Mine fotografiske friser på udstillingen “Mytologiske landskaber” er billeddigte, der er som puslespil med landskaber på, dukker frem lidt efter lidt, som jeg finder de enkelte brikker og deres rette plads. – Ingen af friserne er panoramer i traditionel forstand.
Friserne handler om himlens forbindelse med jorden og menneskets forbindelse med himlen. Det er billeder på tværs af tid og sted, billeder fyldt med stilhed og overgange til evigheden. Panoramaerne fortæller deres historie om mine indre landskaber – billeder som porte til en anden dimension.
Jeg arbejder kunstnerisk med mine fotografier eller “drømmebilleder” ud fra den tese, at der lig de almindelige drømme, vi drømmer om natten, også findes drømme og indgange til drømmeplanet om dagen. Kameraet og fotografiet er blevet et hjælpemiddel for mig i mig ønske om at få indblik i denne indre verden.
Jeg har en formodning om at mine “Mytologiske landskaber” fortæller historier om mytologiske – fælles arketypiske – reaktionsmønstre. Da jeg i min kunstneriske proces ikke kan eller vil beskrive disse mytologiske mønstre med de almindelige symboler er “budskaberne mere eller mindre slørede eller “pakket ind i” visuelle sanseoplevelser af alle naturens små detaljer. Detaljer, der lidt efter lidt, som øjet bevæger sig over frisens billedflade, vokser sammen til den store form, der danner landskabet.
Friserne stråler af glæde over de umiddelbare sanseoplevelser, der er at finde i naturen. Enkelte af fiserne skiller sig ud fra billeddigtenes meget direkte fortællende form. Dette skuldes at jeg på et tidspunkt udforskede begrebet “hellige steder” – kraftens fokuspunkter i landskabet. For dem hvem en nøgle til mine myter måtte være interessant, kan jeg fortælle at der i forbindelse med mit arbejde med mytologiske landskaber dukker følgende ikoner op – ” Den bevingede Cirkel”, “Horus’Øje” og “Soltegnet”.
Udstillingen “Mytologiske landskaber” af Birthe Havmøller har fernisering lørdag d. 1. Marts 1997 fra kl. 13 – 17 i Galleri Image, Toldbodgade 8, Aarhus C. Udstillingen kan ses frem til og med søndag d. 30. Marts 1997 i galleriets normale åbningstider: tirsdag til søndag kl. 13 – 17.

Med venlig hilsen
f./ Galleri Image
Carsten Langkilde

Galleri Images aktiviteter er støttet af Aarhus Kommunes Kulturpulje.